• Galileo Galileï:

  ‘Je kunt een mens niets leren. Je kunt hem hooguit helpen het in hemzelf te ontdekken.’

 • Dwight Eisenhower:

  ‘Leiderschap is de kunst om iemand anders zover te krijgen iets te doen wat jij gedaan wilt hebben omdat hij het wil doen.’

 • Hendrik Ibsen:

  ‘Een gemeenschap is als een schip; iedereen zou bereid moeten zijn het roer te nemen.’

 • Ryunosuki Satoro:

  ‘Ieder voor zich is een druppel. Samen zijn we een oceaan.’

 • Carl Jung:

  ‘Alles wat ons aan anderen irriteert, kan ons iets doen begrijpen over onszelf.’

Follow us on Twitter

 

Op 6 november 2013 had Passievoorzorg het genoegen om met Hanny Post van Gewoon Lekker werken voor HBO V studenten van Vzw Instituut voor Verpleegkunde Aleydis uit Belgie een workshop ‘Dwarsdenken in de zorg’ als tweede trainer te assisteren.

Dwarsdenken in de zorg helpt de blokkade van vaste gewoonten te doorbreken. Routine en protocollen zijn onmisbaar in het werk! Maar vaste gewoonten hebben ook een keerzijde: tegenwerking bij verandertrajecten.

‘Dwardenken in de zorg’ vraagt om horizontaal communiceren, passie en liefde voor een ‘droom, thema, doel’. Het verbinden van mensen en de ‘ja maar,…….. cultuur’ ombuigen naar ‘ja en …….’ Ofwel omdenken. Hier is ook een boekje over geschreven met de titel:  Ja, maar ….. omdenken van Berthold Gunster.(http://bit.ly/JKrzn7

Dwarsdenken = Creatief denken. Op een andere manier je doel bereiken. De workshop ‘Dwarsdenken in de zorg’ is dan ook goed geschikt voor medewerkers in de zorg die te maken hebben met mensen in beweging zetten om te komen tot veranderbereidheid. Denk hierbij aan managers, teamleiders, maar ook Ergocoaches die als meertaak hebben het veilig werken op de werkvloer mede te borgen.

Als ‘dwarsdenker’ bekijk je dezelfde zaken op een andere manier. Je laat je niet afschrikken door ‘ja, maar…….’, maar je zoekt naar mogelijkheden. Dit kan op alle niveaus: van kleine praktische dingen tot grote beleidsmatige zaken. Organisaties die open staan voor ‘dwarsdenkers’ kunnen hierdoor effectiever werken.  Dwarsdenken loont!

Dwarsdenken brengt met zich mee dat de persoon lef heeft, doorzet en blijft geloven in zijn ‘droom, doel’. En leert van zijn fouten, door vallen en opstaan, om steeds opnieuw nieuwe invalshoeken te onderzoeken om te komen tot onverwachte mogelijkheden.

De dwarsdenker gaat in tegen de gevestigde orde en ontmoet hierin weerstand. De dwarsdenker is in staat over schijnbare onmogelijkheden heen te kijken, maar anderen niet. Dat maakt dat een  dwarsdenker in eerste instantie de wereld alleen betreedt en eenzaamheid kent. Maar voorbeelden als Einstein, Martin Luther King, Edison en Gandi tonen aan dat met lef, anders durven zijn en focus op het doel, de eerste stappen zijn gezet om een beweging in gang te zetten. Een brede blik en lange adem.

Daarnaast is het belangrijk in mogelijkheden te denken! Dwarsdenkers reflecteren ook kritisch het eigen handelen en blijven onderzoeken of zaken ook anders kunnen. Goed én minder goed gedrag van mede mensen (collega’s) kunnen de dwarsdenker op ideeën brengen.

De dwarsdenker krijgt achteraf pas applaus. De dwarsdenker meet zijn succes af aan wat hij bereikt heeft  en niet aan wat anderen van hem vinden. De dwarsdenker houdt vast aan zijn droom (visie, doel) en zoekt medestanders om de beweging zichtbaar te maken om aantrekkingskracht te bewerkstelligen.

Wil jij als manager, teamleider of Ergocoach jouw droom verwezenlijken, maar je weet niet hoe?
Neem dan deel aan onze workshop ‘Dwarsdenken in de zorg’, wat een onderdeel is van onze workshops over omdenken. Vragen of interesse? Mail je vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. " of Bel met met Hanny Post. Mobiel:06 - 42 88 28 66 of Trea van der Wijk 06-46 74 51 09.

Of vraag de digitale folder aan over dit onderwerp, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. "

Build by AnninkStudios based upon a template of Joomla51.com