• Galileo Galileï:

  ‘Je kunt een mens niets leren. Je kunt hem hooguit helpen het in hemzelf te ontdekken.’

 • Dwight Eisenhower:

  ‘Leiderschap is de kunst om iemand anders zover te krijgen iets te doen wat jij gedaan wilt hebben omdat hij het wil doen.’

 • Hendrik Ibsen:

  ‘Een gemeenschap is als een schip; iedereen zou bereid moeten zijn het roer te nemen.’

 • Ryunosuki Satoro:

  ‘Ieder voor zich is een druppel. Samen zijn we een oceaan.’

 • Carl Jung:

  ‘Alles wat ons aan anderen irriteert, kan ons iets doen begrijpen over onszelf.’

Follow us on Twitter

 

Vanochtend opende ik mijn mail en viel mijn oog op een tekst uit de nieuwsbrief van 'In voor zorg' met de openingszin: 

Moeten zorgprofessionals zorg bieden aan verzorgingshuisbewoners of is het vooral zaak dat zij hen een prettig leven bezorgen? 

Mijn vraag op bovenstaande openingszin is: Hoe kunnen wij een ander een prettig leven bezorgen? En is dit onze verantwoordelijkheid?

Dit sluit aan bij de discussie van Jeroen van den Oever, bestuurder van de Vierstroom, die de discussie op gang bracht met de vraag of de overheid verantwoordelijk is voor het volwaardig bestaan van de cliënt of of dat je in de basis uit moet gaan van samenwerking met het netwerk van de cliënt. Zie ook:http://bit.ly/1ecDAVo

Ik hou me bezig met Ondersteuning Eigen Regievoering, waarbij eigen regievoering staat voor het coördineren en organiseren van het leven met als doel een goed leven in eigen ogen(definitie dr. L. Verkooijen). De O van ondersteuning staat voor de rol van de professional die geen belemmerende invloed uitoefent op het voeren van de eigen regie van de cliënt. Dit vraagt echt om een andere houding en benadering van de professional. In plaats van weten wat goed voor de ander is, uitgaan dat de ander zijn eigen leven leidt, en hier vanuit vorm/inhoud op bepaalde onderdelen van zijn/haar leven ondersteuning nodig heeft. Dit kan ondersteuning zijn op zorg- en welzijnsactiviteiten. 

De wenstijd van deze zorg- en welzijnsactiviteiten zijn van essentieel belang om het leven te kunnen leiden zoals de cliënt bedoeld heeft. Dit vraagt om organisatie talent om al deze wenstijden van cliënten in o.a. het verzorgingshuis tegemoet te komen. 

Ik ben van mening dat wanneer de cliënt invloed heeft op de juiste zorg-, welzijn activiteit op het juiste moment, de zorgprofessionals een bijdrage leveren in een goed leven van het eigen leven van de cliënt, waarbij de kern blijft 'Goede kwalitatieve zorg leveren'. 

 

Build by AnninkStudios based upon a template of Joomla51.com