• Galileo Galileï:

  ‘Je kunt een mens niets leren. Je kunt hem hooguit helpen het in hemzelf te ontdekken.’

 • Dwight Eisenhower:

  ‘Leiderschap is de kunst om iemand anders zover te krijgen iets te doen wat jij gedaan wilt hebben omdat hij het wil doen.’

 • Hendrik Ibsen:

  ‘Een gemeenschap is als een schip; iedereen zou bereid moeten zijn het roer te nemen.’

 • Ryunosuki Satoro:

  ‘Ieder voor zich is een druppel. Samen zijn we een oceaan.’

 • Carl Jung:

  ‘Alles wat ons aan anderen irriteert, kan ons iets doen begrijpen over onszelf.’

Follow us on Twitter

Radio 1 bericht ‘Red de tomatenteler de zomer door!’

augustus 6, 2014

gezonde voeding

Vandaag was ik onderweg van Zeeland naar Friesland en luisterde ik naar Radio 1 waar gesproken werd over de tegenreactie van Rusland om bepaalde producten, waaronder de appel en de tomaat, niet meer te importeren uit landen die zich hadden aangesloten bij de sancties op Rusland.  

Door deze actie lopen telers een deel van hun omzet mis, en kunnen zij de producten niet elders kwijt. In Polen is hier sportief en creatief op gereageerd door de oproep de plaatsen dat iedere pool een extra appel per dag eet .Vanuit het radio programma begreep ik dat hier nu al verschillende foto’s van op facebook terug te vinden zijn. 

Een Nederlandse tomatenteler kwam ook in Radio 1 aan het wordt. Normaliter gingen van de 12 vrachtwagens per week, 4 naar Rusland. Deze tomaten kennen nu geen afzet in Rusland, en drukken op de inkomsten van de teler. En deze teler zal niet de enige zijn in Nederland. 

Radio 1 omroep deed dan ook de oproep aan ons Nederlanders om ook hier creatief op te reageren, en elke dag tomaten aan onze voeding toe te voegen. Zelf ben ik een tomaat liefhebber, dus sluit me graag aan bij deze actie. Om meer Nederlanders te enthousiasmeren, deel ik hier een aantal recepten:

Gazpacho (koude tomatensoep):

 1. In pan ruim water aan de kook brengen. Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water, ontvellen, doorsnijden en pitjes verwijderen. Ui pellen en snipperen. Knoflook pellen en uitpersen. Komkommer schillen. Paprika’s wassen en schoonmaken. Korsten van brood snijden. 1/3 Deel van komkommer, 1/3 deel van paprika’s en 1 tomaat in blokjes snijden en deze in schaaltjes doen als garnering. Schaaltjes afdekken. Rest van groenten in grove stukken snijden. In keukenmachine groenten met ui, knoflook en 1 snee brood pureren. Tomatensap toevoegen en soep op smaak brengen met azijn, 3 à 4 eetlepels olie, suiker, zout en peper. Soep in koelkast door en door koud laten worden. Sneetjes brood in blokjes snijden. In koekenpan rest van olie verhitten en blokjes brood lichtbruin en knapperig bakken. Croûtons op keukenpapier laten uitlekken en in schaaltje doen.
 2. Soep in terrine schenken en eventueel ijsblokjes in soep doen. Schaaltjes met garnering erbij zetten. Aan tafel soep opscheppen en naar eigen smaak garneringen toevoegen.

Salade van tomaten met mozzarella:

1 eetlepel koolzaad, 1 eetlepel olijfolie, venkelpoeder, oregano(vers), basiclicum (vers) mengen en mozzarella van buffalo met vork of schone handen er doorheen kneden. Tomaten snijden en dit met elkaar mengen. Op smaak brengen met zout en peper

Zie ook recepten op internet, en laten we de tomatentelers deze zomer niet in de kou staan en helpen hun oogst op een positieve manier te nuttigen. Bedankt. Trea


Posted in: Uncategorized
Build by AnninkStudios based upon a template of Joomla51.com