• Galileo Galileï:

  ‘Je kunt een mens niets leren. Je kunt hem hooguit helpen het in hemzelf te ontdekken.’

 • Dwight Eisenhower:

  ‘Leiderschap is de kunst om iemand anders zover te krijgen iets te doen wat jij gedaan wilt hebben omdat hij het wil doen.’

 • Hendrik Ibsen:

  ‘Een gemeenschap is als een schip; iedereen zou bereid moeten zijn het roer te nemen.’

 • Ryunosuki Satoro:

  ‘Ieder voor zich is een druppel. Samen zijn we een oceaan.’

 • Carl Jung:

  ‘Alles wat ons aan anderen irriteert, kan ons iets doen begrijpen over onszelf.’

Follow us on Twitter

Rol Ergocoach: bekwamen collega’s in juist gebruik hulpmiddelen

november 12, 2013

Rol Ergocoach: bekwamen collega's in juist gebruik hulpmiddelen

De rol taak van de Ergocoach wordt in sommige organisaties uitgebreid naar ‘toetsen, ofewel bekwamen van collega’s in juist gebruik hulpmiddelen. De vraag is dan ook wat de Ergocoach aan extra vaardigheden nodig heeft dan alleen vaardig zijn in het zelf gebruiken van het hulpmiddel. Op vraag van Zorggroep Hof en Hiem heeft Passievoorzorg een training opmaat gemaakt waarin aspecten als o.a. productkennis, leren zien van de eigenschappen van het product om deze op de juiste wijze toe te kunnen passen. Zelf vaardig worden en zijn om het vervolgens uit te kunnen leggen aan derden. Wat vertel je om welke reden. Het is de reden die de ander doet onthouden, niet het ‘voordoen’ zelf. De training is dan ook opgezet van theorie, kennis, doen en ervaren.

Vandaag de generale repetitie onder begeleiding van de coach. Training ‘juist gebruik hulpmiddelen’ als voorbereiding op het bekwamen van medewerkers door Ergocoaches. Dit is een afsluitende training, waarin de Ergocoaches op basis van natuurlijk leren kennis hebben gedeeld en opgedaan over vaardig zijn in juist gebruik hulpmiddelen, het overdragen van deze kennis aan derden vanuit de rol voorlichting en instructie om te komen tot ‘toetsen’. Bekwamen van collega’s in juist gebruik hulpmiddelen. In de training van vandaag worden zij ‘on the job’gecoacht om kennis over te dragen aan collega’s rondom gebruik liften, verplaatsingstechnieken in bed met glijzeil, toepassingsmogelijkheden carendo en het in en uit bed komen met of zonder gebruik draaischijf/verlengde arm. Elke Ergocoach traint twee groepen. Na elke groep wordt met de coach (passievoorzorg) geëvalueerd: wat gaat goed, wat zou je de volgende keer anders doen, en wat heb je van mij (coach) nog nodig?

Leuke manier om Ergocoaches in hun kracht te zetten en te werken aan zelfvertrouwen, zelf ervaren en doen. Tot nu toe goede ervaringen mee, en het geeft de groep Ergocoaches energie. Vanuit het opgebouwde vertrouwen pakken zij spontaan in de organisatie zaken op, die ze voorheen aan zich voorbij lieten gaan. Ook is de transfercommissie een (h)echte groep aan het worden. Men deelt via mail en live contact de successen. Ook complimenteer ik de locatiemanagers en teamleiders die het onderwerp ‘preventiebeleid fysieke belasting’ dragen. Hier wordt met regelmaat in de werk in beeld avonden en teamoverleggen aandacht aan besteed. De beweging naar lerende organisatie.

Dit geeft mij als trainer/coach voldoening en smaakt naar méér. Méér weten over mijn manier van trainen, vraag de digitale trainingsfolder aan via trea@passievoorzorg en/of bel mij voor een oriënterend gesprek (M: 06 – 46 74 51 09) of volg eens een workshop of training. Zie agenda http://www.passievoorzorg.nl.

Build by AnninkStudios based upon a template of Joomla51.com