• Galileo Galileï:

  ‘Je kunt een mens niets leren. Je kunt hem hooguit helpen het in hemzelf te ontdekken.’

 • Dwight Eisenhower:

  ‘Leiderschap is de kunst om iemand anders zover te krijgen iets te doen wat jij gedaan wilt hebben omdat hij het wil doen.’

 • Hendrik Ibsen:

  ‘Een gemeenschap is als een schip; iedereen zou bereid moeten zijn het roer te nemen.’

 • Ryunosuki Satoro:

  ‘Ieder voor zich is een druppel. Samen zijn we een oceaan.’

 • Carl Jung:

  ‘Alles wat ons aan anderen irriteert, kan ons iets doen begrijpen over onszelf.’

Follow us on Twitter

Oplossingsrichting toiletteren en inco-materiaal verschonen in de tillift

december 4, 2013

Oplossingsrichting toiletteren en inco-materiaal verschonen in de tillift

Vanochtend kwam de nieuwsflits uit van Joy in Care waar gesproken wordt over het nieuwe Flex juk. Zie: http://bit.ly/IDI898. Ik heb tijdens de gezond en zeker dagen zelf ervaringen op gedaan met het juk. Zoals sommigen weten ben ik jaren actief geweest in ‘patiënt handling’ ofwel het transfereren van cliënten. En bij de vraag ‘toilleteren’ is in het verleden de toiletband uitgevonden om aan de vraag de voldoen. Maar wat was nu de praktijk?

De toiletband kende kussens onder oksels waarop de cliënt rustte. Dit betekende tevens dat de cliënt voldoende spierkracht in armen/schouders en benen moest hebben om in de toiletband getild te worden. Doordat het aangrijpingspunt bij de schoudersclips breder was, werd extra spierkracht in de armen gevraagd om de armen dichtbij de romp te kunnen houden. Voor vele cliënten was dit moeilijk en zwaar. Dit was door de verzorgende tevens waarneembaar, omdat de armen naar buiten kwamen en de schouders ‘wegdraaiden’ en de cliënt iets (of veel) wegzakte in de band. Voor sommigen herkenbaar als het beeld van een doorgezakte bips als ‘puntzakje’.

Ook kende de toiletband een grotere uitsparing bij de bips om het mogelijk te maken de broek of andere onderkleding over de bips naar beneden te trekken. Voor het aantrekken van de onderkleding kreeg de verzorgende direct adviezen hoe te werken, omdat het aantrekken van de onderkleding ‘niet’ makkelijk verliep. Hierbij stond de medewerker dan ook vaak in voorovergebogen en gedraaide romp.

In mijn vroegere loopbaan als adviseur ‘transfereren met of zonder liften’, adviseerde ik, daar waar mogelijk, een andere oplossing voor het toiletteren, omdat in de bovenbeschreven werkwijze het weinig comfort bood voor de cliënt en de zorgverlener. De oplossing werd dan gezocht in het tillen met de standaard tilband met een tussenstap op bed. Op bed kon dan, door het losmaken van de beenslips, de onderkleding op bed worden uitgetrokken, en de cliënt kon dan vervolgens op de postoel naast bed worden geplaatst. Een ander alternatief was aangepaste kleding. Als voorbeeld; een rok met voorsluiting, en ondergoed met zijsluiting, waarbij de rok en ondergoed losgemaakt kon worden in de rolstoel, en hierin achterbleef. Met de standaard tilband kon de cliënt dan op de po of wc worden geplaatst.

Wanneer deze uitleg gelezen wordt, zal iedereen het eens zijn dat deze werkwijzen omslachtig zijn en tijd vragen. Het antwoord daarop is ‘ja’, maar deze werkwijzen zijn door mij altijd aangeboden om veilig en verantwoord met het eigen lichaam om te gaan en veilige transfers uit te voeren. Er was geen alternatief voor handen! Toen was het nieuwe flex juk nog niet op de markt. Om die reden wil ik dan ook bekendheid geven aan deze nieuwe noviteit! Toiletteren met de tillift waarbij de cliënt langer en veilig comfortabel getild kan worden in een toiletband met flex juk.

In mijn woorden is het flexjuk een combinatie juk. Het juk is inzetbaar om cliënten met standaard tilbanden te tillen. Hiervoor worden de vier paddenstoelen gebruikt zonder oranje kleurcode. Voor het toiletteren wordt gebruik gemaakt van de toiletband in combinatie met de vier paddenstoelen met kleurcode oranje. De clips van de toiletbanden van Joy in Care kennen ook de kleurcode oranje, zodat de werkwijze visueel ondersteund wordt.

De vier ophangpunten voor de toiletband zijn als volgt:
Twee ophangpunten grijpen smal en op ‘okselhoogte’ aan. Hierdoor vormt de toiletband zich goed om de romp.
Twee ophangpunten voor de beenslips die niet op één punt aangrijpen zoals bij de standaard tilband, maar juist op een afstand van elkaar staan. Dit is doelbewust gekozen.
De beenslips van de toiletband worden van binnenkant been naar buitenkant been aangebracht en dan bevestigd aan de twee been-ophangpunten. Deze werkwijze zorgt ervoor dat er méér ruimte wordt gecreëerd rondom de bips, zodat onderkleding met gemak aan- en uitgetrokken kan worden.

Door de manier van aanbrengen van de toiletband in combinatie van de ophangpunten, sluit het gebruik van een buikfixatie uit. De cliënt zit veilig en comfortabel in de toiletband.
Ook is het mogelijk om inco-materiaal in de lift op verantwoorde wijze te verschonen.

Voordelen Flexjuk cliënt:
– Veilig en comfortabel worden getransfereerd in de toiletband naar po/douchestoel of
toilet.
– Het toiletteren kost minder tijd en bij aandrang kan de cliënt, in vergelijking met de oude
werkmethode, sneller op de po of toilet worden geplaatst. Dit omdat de tussenstap op bed komt te vervallen!
– Mijn verwachting: langer de continentie waarborgen, omdat in de huidige praktijk ook wel inco wordt
in gezet om ‘ongelukjes’ te voorkomen, ofwel de zorgmedewerker niet op tijd kan reageren
en uit voorzorg ‘inco als bescherming’ toepast.

Voordelen zorgmedewerker:
– Geen extra handelingen meer met tussenstap op bed of werken met aangepast kleding
– cliënt met de tillift met flexjuk direct vanuit bed of (rol)stoel op toilet of po/douchestoel te
kunnen plaatsen
– met gemak onderkleding aan en uittrekken inclusief met of zonder inco-materiaal
– goed kunnen reinigen van de bips
– veilig verantwoord werken door alle handelingen op de juiste werkhoogte te kunnen
uitvoeren
– cliënt weer goed achter in de (rol)stoel kunnen plaatsen

Let op! Voor verantwoord veilig en comfortabel werken in kleine natte cellen een plafondlift of elektrisch aangedreven verrijdbare tillift inzetten om overbelasting bij het verrijden/verplaatsen te voorkomen.

Ik ben benieuwd hoe deze nieuwe noviteit de zorgmarkt zal verblijden en nodig iedereen uit ervaringen hier te delen.

Alvast bedankt voor uw reactie en veel werkplezier in zorg gewenst.

Trea


Build by AnninkStudios based upon a template of Joomla51.com