• Galileo Galileï:

  ‘Je kunt een mens niets leren. Je kunt hem hooguit helpen het in hemzelf te ontdekken.’

 • Dwight Eisenhower:

  ‘Leiderschap is de kunst om iemand anders zover te krijgen iets te doen wat jij gedaan wilt hebben omdat hij het wil doen.’

 • Hendrik Ibsen:

  ‘Een gemeenschap is als een schip; iedereen zou bereid moeten zijn het roer te nemen.’

 • Ryunosuki Satoro:

  ‘Ieder voor zich is een druppel. Samen zijn we een oceaan.’

 • Carl Jung:

  ‘Alles wat ons aan anderen irriteert, kan ons iets doen begrijpen over onszelf.’

Follow us on Twitter

Back Pain and Your Brain door William S. Marras

maart 27, 2014

Vandaag las ik een bericht in de nieuwsbrief van gezond en zeker over één van de beroepsziekten, namelijk Lumbosacraal radiculair syndroom.

In de zorg komt veel tilmomenten en gecombineerde houdingen voor bij verplaatsingen van cliënten, als ook ADL Zorg. Nu blijkt het volgende:

Het herhaald tillen en dragen van lasten zwaarder dan 5 kg is een risicofactor voor het optreden van het lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) als beroepsziekte. Het besturen van een voertuig is geen risicofactor. Dat is één van de opmerkelijke bevindingen van de nieuwe beroepsziekteregistratierichtlijn LRS. Bij méér dan 2 uur meer dan – of vaker dan 25x 5 kg tillen of dragen, is het noodzaak maatregelen te nemen. Meer weten over de richtlijn?
De richtlijn is gebaseerd op wetenschappelijk studies waarbij LRS klinisch is vastgesteld en niet op basis van zelfrapportage van een patiënt. In totaal zijn 22 studies gebruikt voor het maken van de richtlijn over werk als mogelijke oorzaak van LRS als beroepsziekte. Andere risicofactoren waar voor voldoende bewijs werd gevonden waren het verrichten van zwaar werk en vaak of langdurig buigen van de romp meer dan 20 graden. Andere risicofactoren die niet van belang waren voor het vaststellen van LRS als beroepsziekte waren draaien van de romp, zitten en knielen. Lees ook: http://bit.ly/1lp9j96
Het lumbosacraal radiculair syndroom wordt gekenmerkt door radiculaire pijn, al dan niet met andere prikkelingsverschijnselen (paresthesieën) en neurologische uitvalsverschijnselen van de aangedane zenuwwortel(s). Typerend voor radiculaire pijn is dat deze uitstraalt in één been, gelokaliseerd is in het verzorgingsgebied van een van de ruggenmergzenuwwortels van de lumbosacrale wervelkolom (‘dermatomaal patroon), uitstraalt tot in het onderbeen en scherp van karakter is.
De aandoening LRS komt bij vrouwen iets meer voor dan bij mannen (9,8/1000/jr vs. 8,7/1000/jr) en de incidentie neemt geleidelijk toe met de leeftijd. Onder de 14 jaar komt LRS nauwelijks voor, de piek ligt in de leeftijdscategorie 45-64 jaar (16/1000/jr). Boven het 65e levensjaar schommelt de incidentie rond de 11/1000/jr. Met betrekking tot de prevalentie in de huisartspraktijk valt dezelfde trend naar leeftijd waar te nemen als bij de incidentie: gemiddeld 15 per 1000 patiënten. De hoogste prevalentie valt ook hier in de leeftijdscategorie 45-64 jaar (28/1000, mannen en vrouwen ongeveer gelijk).
Méér weten over LRS, lees de NHG standaard: http://bit.ly/1jRNDhI

William S. Marras is specialist op lage rug pijn, en om die reden voeg ik zijn video toe over de werking van Back Pain and your Brain.

Véél lees – en kijkplezier.


Build by AnninkStudios based upon a template of Joomla51.com