• Galileo Galileï:

  ‘Je kunt een mens niets leren. Je kunt hem hooguit helpen het in hemzelf te ontdekken.’

 • Dwight Eisenhower:

  ‘Leiderschap is de kunst om iemand anders zover te krijgen iets te doen wat jij gedaan wilt hebben omdat hij het wil doen.’

 • Hendrik Ibsen:

  ‘Een gemeenschap is als een schip; iedereen zou bereid moeten zijn het roer te nemen.’

 • Ryunosuki Satoro:

  ‘Ieder voor zich is een druppel. Samen zijn we een oceaan.’

 • Carl Jung:

  ‘Alles wat ons aan anderen irriteert, kan ons iets doen begrijpen over onszelf.’

Follow us on Twitter

Bewegingsgerichte zorg: stoel dansen voor ouderen

april 15, 2014

‪#‎VVT‬ ‪#‎zorg‬ Aanrader voor ieder verzorgings-/verpleeghuis: bewegingsgerichte zorg. Gisteravond organiseerde Wilma van der Kolk, medewerker Zorggroep Hof en Hiem Sudderige een demonstratie van ‘stoel dansen’, een work out van bewegingsgerichte zorg. Dit wordt 1x in de 14 dagen gegeven in het grand café voor bewoners. Het evenement is zéér in trek, dat mensen buiten het verzorgingshuis, uit de buurt, zich aansluiten. Het aantal deelnemers groeit, en zelfs mannen zijn van de partij.

Ik vond het filmpje dan ook wel toepasselijk, waarop mensen allerlei bewegingen op muziek maken. Voor de trainer is het mijn inziens een uitdaging bewegingen te vinden op muziek die ook ten goede komen bij de ADL zorg. Denk aan haren kammen, aankleden van het hemd, of blouse. Het soepel houden van gewrichten en spieren, komt ten goede aan de zorgverlener als zorgvrager. Dus een mooi middel om dit doel te realiseren, waarbij tevens plezier ervaren kan worden en contacten kunnen worden gelegd en onderhouden. Een vorm van gezien en gehoord worden. Een interactie, het samen delen en creëren van positieve flow.

Op het groot zorg overleg, waar Passievoorzorg vooraf aan de workout een PP presentatie gaf van de uitkomst ‘Nulmeting ‪#‎GezondVeiligWerken‬’, werd de avond afgesloten met de work out van verschillende dansen.

‪#‎Ervaringsleren‬ is een groot goed. Iedere medewerker werd aangestoken mee te doen, en in de zaal voelde je de energie stijgen en het enthousiasme toenemen. Het voordeel van deze manier van voorlichten is dat medewerkers op de hoogte worden gebracht van de theorie ‘Waarom bewegingsgerichte zorg goed is voor de bewoner’ en over het ‘Hoe, door het zelf te ervaren’. Dit maakt dat collega’s hun ervaring kunnen delen met bewoners, en bewoners nieuwsgierig gemaakt kunnen worden en een kijkje kunnen nemen in het grand café, en wie weet zelf mee willen doen.

Het was een leuke ervaring, en ik wil hierbij Wilma complimenteren voor haar enthousiasme en inzet om bewoners uit te nodigen te bewegen en met elkaar plezier te maken.

Voor degene die niet bekend zijn met bewegingsgerichte zorg het volgende:
Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen bewegen te weinig. Om hier verandering in te brengen is de handreiking ‘Bewegingsgerichte zorg in praktijk brengen met het zorgleefplan’ ontwikkeld. Het is een coproductie van LOC, V&VN, ActiZ en KNGF/NVFG.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde in de Staat van de Gezondheidszorg 2012 dat ‘verpleeg- en verzorgingshuizen een verantwoordelijkheid hebben om bewegen te stimuleren als een vanzelfsprekend onderdeel van verantwoorde zorg’.

Bewoners in beweging houden biedt, zoals iedereen zal begrijpen, voordelen voor zowel het lichaam als de geest. Wanneer je bewegingsgerichte zorg op internet opzoekt, vind je voldoende inspirerende verhalen.

Veel leesplezier en een fijne (werk)dag gewenst. Trea


Build by AnninkStudios based upon a template of Joomla51.com